Observera, den här webbsidan uppdateras inte längre. Istället kan du läsa mer om ritningarna på Stockholmskällan.
”EPA-husen” vid Bränningevägen är bland de första loftgångshusen i Sverige. De ritades av Gunnar Jacobson och medhjälparen Anne-Marie Delwig 1946. De två husen uppfördes för kvinnlig personal vid EPA-varuhusen och rymde 60 enkelrum med bad och kokskåp. Efter rivningshot på 1990-talet rustades byggnaderna upp som ungdomslägenheter.
EPA-husen har idag klassificerats ha ett kulturhistoriskt värde motsvarande fordringarna för byggnadsminnen i kulturminneslagen med motiveringen:
Ett av de tidigaste exemplen på loftgångshus i landet. Husen uppfördes med enkelrum för kvinnliga anställda på EPA-varuhusen 1947. ”Det här använda laubengangsystemet har i detta fall ej visat några olägenheter. Varje balkong kan betraktas som en trottoar från vilka man går direkt in i sitt rum.” Citatet är hämtat från arkitekten Gunnar Jacobsons egen beskrivning av husen i Byggmästaren 1948. De s.k. EPA-husen är välbevarade med en särpräglad och framåtblickande arkitektur med stora arkitektur-, byggnadsteknikhistoriska- och samhällshistoriska värden.
Jacobsons beskrivning ingår i Byggmästaren nummer 11, 1948.
Vill du se fler exempel från Årsta? Här kan du gå vidare till barnrikehus i kvarteret Bolmen, daghemmet Sköntorpsgården, flerbostadshus på Erkenskroken, biograf/Folkets hus och huslänga i Årsta centrum.
Byggnadsnämndens expedition och br>stadsarkitektkontor, NS 37:
År:
Namn på arkitekter eller beställare:
Adress:
Hej! Ytterligare information om EPA-husen finns i min artikel om Årsta i nummer 1998:1 av Folkets Historia. Vid den tiden var EPA-husen rivningshotade. Hälsningar! Mats Persson/Stockholm
Det aktuella numret av Folkets historia finns här i Stadsarkivets bibliotek och det var väldigt spännande att läsa din artikel. Speciellt om de kvinnor som bodde i husen.
Här i Stadsarkivets publika lokaler pågår sedan oktober 2013 utställningen ”Stockholm – ett världsminne. Stadens hus berättar”. Där ställer vi ut ett litet urval bygglovsritningar, utifrån ett antal teman. Vi gör tre byten under utställningens gång. Just nu är vi inne på omgång 2 och ett tema är just Årsta. Flera av de ritningar som presenteras på bloggen är med i utställningen, bl.a. ett av EPA-husen. Även exempel på tävlingsritningar ur ”Årstatävlingen” ställs ut.
Välkommen hit!