Spinn- och rasphus på Långholmen

På Spinnhuset på Långholmen, uppfört 1724, fanns rum för tiggare och lösdrivare.

Här är en ritning från 1746 på  tillbyggnad, samt ”projecterade förändring av tak år 1788  för att erhålla windsrum”.  En ritning av signerad J.E. Carlberg  – Stockholms stadsarkitekt 1727-1772.

Spinn- och rasphus på Långholmen

Spinnhuset på Långholmen är en historisk byggnad i Stockholm med anor från 1800-talet. Byggnaden fungerade som spinnhus och arbetsfängelse under stora delar av sin historia, men idag används den som hotell och konferensanläggning.

Spinnhuset byggdes år 1860 och var från början en arbetsanstalt för kvinnor som hade begått mindre brott. Här tvingades de att spinna och väva textilier som sedan såldes vidare. Efter några år övergick anstalten till att bli en arbetsfängelse för kvinnor och ungdomar.

Under 1900-talet användes Spinnhuset som häkte och senare som interneringsläger under andra världskriget. Efter kriget fungerade byggnaden som förvaringsanstalt och senare som häkte fram till år 1975.

Efter att ha stått tom i flera år renoverades Spinnhuset på 1990-talet och byggdes om till ett hotell och konferensanläggning. Byggnadens historiska karaktär har bevarats och man kan fortfarande se spåren av dess tidigare användning som spinnhus och fängelse.

Idag är Spinnhuset en populär plats för konferenser, bröllop och andra evenemang. Byggnadens historia och unika karaktär lockar många besökare och bidrar till en minnesvärd upplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *